ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΓΑΔΩΝ
Οι Νεγάδες του κεντρικού Ζαγορίου αναφέρονται σε οθωμανικό κατάστιχο από τις αρχές του 16ου αιώνα (ως Negadis). Στις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό αναπτύχθηκε καθώς μετακινήθηκαν πληθυσμοί από γειτονικά χωριά. Την ίδια εποχή το μεταναστευτικό ρεύμα από το Ζαγόρι προς την Βλαχία και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες γίνεται εντονότερο και ακμάζει η δραστηριότητα των Βαλκάνιων εμπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαιρετικά εύπορου εμπόρου από τους Νεγάδες είναι ο κτήτορας του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων Ματθαίος Γκίνος, που κατοικούσε στο Βουκουρέστι. Ο Άγιος Γεώργιος, στην κεντρική πλατεία του χωριού, είναι τρίκλιτη, μεγάλων διαστάσεων, ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα, διαμόρφωση υπερώου επάνω από τον νάρθηκα και προσθήκη περιστώου. Το επιβλητικό καμπαναριό, εξαγωνικής κάτοψης, με τοξωτά ανοίγματα στο ανώτερο τμήμα του, βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού, ολοκληρώνοντας την μεγαλοπρέπεια του μνημείου.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι τρισυπόστατος, καθώς το βόρειο κλίτος αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα και το νότιο κλίτος της εκκλησίας στον άγιο Δημήτριο, σε ανάμνηση παλαιότερων ναών στην περιοχή των Νεγάδων. Η ανέγερση του ναού άρχισε το 1792 και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1795.
Ο ναός είναι κατάγραφος με πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες είναι κοσμημένες με παραστάσεις, οι οποίες διατάσσονται σε ζώνες και ορίζονται από κόκκινες ταινίες. Οι δύο Καπεσοβίτες ζωγράφοι, Ιωάννης και Αναστάσιος, είναι εξαιρετικά εκλεκτικοί ως προς τις εικονογραφικές τους επιλογές. Στηρίζονται συνειδητά στις σταθερές αξίες της μεταβυζαντινής παράδοσης, ωστόσο εμπλουτίζουν την εικονογραφία με στοιχεία προερχόμενα από τις χαλκογραφίες αλλά και με θέματα που απηχούν το σύγχρονο θεολογικό γίγνεσθαι, όπως ο κύκλος των 7 Οικουμενικών Συνόδων και η απεικόνιση των δύο σοφών, Πλούταρχου και Αριστοτέλη. Η μακραίωνη ιστορία του μεγαλοπρεπούς αυτού μνημείου μαρτυρείται, τέλος, από την διατήρηση ενός πρόσφορου (λειτουργιάς) για πάνω από 250 χρόνια στο χώρο του ναού, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νεγάδων από έναν παλαιότερο ναό του χωριού.
Ἐφημέριος Ἱεροῦ Ναοῦ:
Αἰδεσιμώτατος Πρεσβύτερος π. Ευάγγελος Μπάρκας.
Στοιχεῖα ἐπικοινωνίας:
Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Νεγάδων
Τ.Κ.: 44018 Κήποι Ζαγορίου
Τηλ.:6948308313
Σημείωση: Απόσπασμα κειμένου και εικόνες από την διδακτορική διατριβή της κυρίας Κατερίνας Χρ. Κοντοπανάγου, «Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Νεγάδων στην Ήπειρο (1795) και το έργο των Καπεσοβιτών ζωγράφων Ιωάννου και Αναστασίου Αναγνώστη», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2010. http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/23302#page/1/mode/2up