Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 τελέστηκαν στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την αρπαγή στην επιστροφή. Χαιρόμαστε με τον επαναπατρισμό των εικόνων», που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό 24 εικόνες και 2 ζεύγη βημοθύρων που είχαν κλαπεί από ναούς της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και ανευρέθηκαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, ενώ μετά τον χαιρετισμό και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ακολούθησαν οι ομιλίες της κ. Βασιλικής Παπαγεωργίου, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και της κ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Ιωαννίνων κ. Στ. Καλογιάννης και Μ. Κεφάλα, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας των χαιρετισμών και των ομιλιών, που ανέδειξαν το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του, έγινε περιήγηση στους χώρους της έκθεσης, αλλά και στους χώρους της μόνιμης συλλογής, ενώ τέλος προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους κέρασμα στην αυλή του Κέντρου.

Η έκθεση και το Κέντρο  Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα παραμένουν ανοιχτά Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.