Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων

ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ

Το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς εδρεύει και λειτουργεί στους χώρους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελλάς πλησίον του Καλπακίου Ιωαννίνων. Αποτελεί έναν από τους κλάδους σχολικής μετεξέλιξης του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (ΦΕΚ 344/Α΄/10-11-1977), το οποίο ιδρύθηκε το 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα Βλάχο (1906-1916), μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων (1916-1949) και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1949-1956). Το Εκκλησιαστικό Λύκειο στεγάζεται στους ίδιους χώρους και αποτελεί οργανικό τμήμα της υπερεκατόχρονης προσφοράς της Σχολής Βελλάς. Από το 1977 έχει αυτόνομη πορεία εξακολουθώντας να προσφέρει στην εν γένει Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και στην Παιδεία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.

Το Σχολείο ανήκει στη Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Θρησκευτικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα λειτουργεί Σχολική Εφορεία του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου, η οποία συγκροτείται από πέντε μέλη με Πρόεδρο τον  οικείο Μητροπολίτη Ιωαννίνων και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες (ΦΕΚ 435/Β΄/24-06-1982).

Το Λύκειο στεγάζεται σε μεγαλόπρεπο ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα άριστα ενταγμένο στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και προσφέρει το πρόγραμμα μαθημάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις τρεις τάξεις του Λυκείου και επιπλέον μαθήματα ειδικότητας:

α) Βυζαντινή Μουσική και στις τρεις τάξεις του Λυκείου,

β) Ερμηνεία Βιβλικών Κειμένων στην Α΄ Λυκείου,

γ) Λειτουργική-Τελετουργική στη Β΄ Λυκείου και

δ) Ερμηνεία Πατερικών Κειμένων και Σταθμοί της Ιστορίας της Εκκλησίας στην Γ’ Λυκείου.

Το Απολυτήριο που χορηγεί το Σχολείο είναι ισότιμο με το απολυτήριο των Γενικών Λυκείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνάμα απολαμβάνουν την αποκλειστική δυνατότητα πρόσβασης σε ποσοστό 10% επιπλέον από τον αριθμό των εισακτέων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.

Το σχολείο διαθέτει εργαστήριο πληροφορικής, βιβλιοθήκη, αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων, χώρους άθλησης (γήπεδο μπάσκετ – ποδοσφαίρου, γυμναστήριο), χώρους αναψυχής (εντευκτήριο με παιχνίδια, τηλεόραση-dvd), ενώ πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αθλητικές και ενημερωτικές δραστηριότητες, με σκοπό την  ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην εφηβεία, τη σχολική ζωή και την ψυχική υγεία.

Οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας στην Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία Βελλάς Ιωαννίνων (λειτουργεί στους χώρους της Σχολής), όπου παρέχεται δωρεάν σίτιση και διαμονή, ενώ επιπλέον ακολουθούν πρόγραμμα λειτουργικής ζωής. Οι μαθητές που δε μένουν στην Εστία μετακινούνται καθημερινά με μισθωμένο λεωφορείο από και προς τα Ιωάννινα.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς
Ταχ. Δ/νση: Ιερά Μονή – Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων
Τ.Θ.: 1144, Τ.Κ. 450 01 Καλπάκι
Τηλ.: 2653041285, 2653041485
Fax: 2653041285
e-mail: mail@lyk-ekkl-vellas.ioa.sch.gr